Entrén ner till Kleva gruva

Kleva Gruva - en möjlighet för besökare att utforska den historiska gruvan!

Kleva Gruva är en historisk gruva belägen i Alseda socken, som ligger i Eksjö kommun i Småland. Gruvdriften i området har en lång historia med anor tillbaka till 1600-talet. Det var främst koppar och nickel som var den dominerande verksamheten i Kleva Gruva. Här kan man besöka gruvan på egen hand, vaska guld eller gå på skattjakt samt leka i hinderbanan. Det är ungefär 23 km till Kleva Gruva från Börsebo, vilket tar ca 25 minuter att köra med bil. Tänk på att ta med varma kläder och vattentäta skor eller gummistövlar, då temperaturen i gruvan endast är mellan + 1°C och + 3 °C.

Om Kleva Gruva

Kleva Gruva är en av de äldsta gruvorna i regionen. Under 1600-talet och 1700-talet upplevde gruvan sin blomstringsperiod och var en betydande producent av nickel och koppar. Detta var en tid då nickel och koppar var en eftertraktad resurs för vapentillverkning och industriella ändamål.

Kleva Gruva tillhörde Eksjö bergslag, som var en viktig del av den svenska gruv- och metallindustrin. Gruvan spelade en nyckelroll för ekonomin i området och erbjöd arbete för många människor, vilket gjorde det möjligt för samhället att blomstra. Under denna period var gruvdriften en arbetsintensiv verksamhet som involverade hundratals arbetare, och många bosättningar växte upp i närheten för att rymma arbetarna och deras familjer.

Under senare delen av 1800-talet och in på 1900-talet började gruvdriften avta i Kleva. Modernare och mer effektiva metoder för malmutvinning gjorde att gruvan gradvis tappade sin ekonomiska betydelse. Till slut stängdes gruvan ner helt och övergavs som en kommersiell verksamhet och kan nu besökas av allmänheten.

Efter att gruvdriften upphört blev Kleva Gruva ett omtyckt turistmål. Många besökare lockas hit för att utforska gruvområdet och lära sig om dess fascinerande historia. Guidade turer erbjuds ofta, vilket ger besökarna en unik inblick i gruvdriftens arbete och de utmaningar som arbetarna stod inför under svunna tider.

Kleva Gruva har flera intressanta sevärdheter som fascinerar besökare. De underjordiska tunnlarna är särskilt spännande att utforska och ger en autentisk känsla av hur arbetet utfördes under gruvans aktiva period. De gamla gruvbyggnaderna och överblivna gruvredskap ger också inblickar i gruvarbetarnas arbetsmiljö och utrustning.

Sammanfattningsvis är Kleva Gruva en viktig del av Smålands historia och kulturarv. Dess betydelse som en historisk gruvplats och dess spännande sevärdheter gör det till en populär destination för turister och kulturintresserade besökare som vill uppleva Sveriges rika industriella arv.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *

Skriv en kommentar