Kvilleken i Rumskulla

Upptäck skönheten och charmiga Kvilleken – Ett imponerande 1000-årigt gammalt ekträd

Kvilleken (även kallad Rumskullaeken) i Småland är en anmärkningsvärd och historiskt betydelsefull ek som växer i Norra Kvill i Rumskulla socken i Vimmerby kommun. Denna imponerande ek har lockat besökare och fascinerat lokalbefolkningen i generationer, och dess historia är värd att berätta. Kvilleken är en av de äldsta träden i Sverige och tros vara över 1000 år gammal. Naturreservatet Kvill ligger ca 34 km från Börsebo vilket tar ungefär 40 minuter att köra med bil.

Det gamla ekträdet ”Kvilleken”

Hemsida: www.vimmerby.com/se-gora/kvilleken

Om Kvilleken och naturreservatet Kvill

Kvilleken är en av de äldsta träden i Sverige och tros vara över 1000 år gammal. Trädet sträcker sig förmodligen ända tillbaka till när Anund Jakob (även kallad Anund Kolbränna), son till Olof Skötkonung och Estrid, blev kung av Sverige år 1022. Den har överlevt århundraden av förändringar och historiska händelser. Dess utseende är imponerande med sin tjocka stam och vidsträckta grenar som skapar ett majestätiskt skuggande område omkring trädet.

Trädet har blivit en symbol för hållbarhet och uthållighet i regionen. Det har stått emot vindar, regn och andra naturkrafter och har överlevt allt detta. För lokalbefolkningen representerar Kvilleken en stark koppling till naturen och dess betydelse för människors liv och historia. Kvilleken har också en kulturell och social betydelse. Det har blivit en samlingsplats för samhällsevenemang, picknickar och andra aktiviteter. Lokala berättelser och legender har vuxit kring trädet, och det har fungerat som en inspirationskälla för författare, konstnärer och andra kreativa personer.

Bevarandet av Kvilleken har varit av stor vikt för att skydda det kulturella arvet och den biologiska mångfalden i området. Lokala myndigheter och samhället har samarbetat för att säkerställa trädet fortsätter att vara en del av landskapet och en viktig resurs för kommande generationer. Men i 2019 bedömde länsstyrelsens reservatsförvaltare Jerry Svensson att Kvillekens tid nog var räknad. ”Visst känns det lite sorgligt, men vi har inga fler ess i rockärmen. Nu får eken leva resten av sitt liv i stilla ro så länge den själv orkar”, berättade Jerry Svensson till Vimmerby Tidning.

Sammanfattningsvis är Kvilleken i Småland en bemärkelsedvärd ek med en rik historia och betydelse för människor i området. Dess överlevnad och bevarande symboliserar både naturens uthållighet och människans starka koppling till naturen och kulturen. Det är väl värt ett besök att se denna majestätiska gamla ek på nära håll. Passa då på att ta med en picknickkorg och njut den under eken.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *

Skriv en kommentar